Sertifiseringer

Sertifisering bestemmer hvor du kan sikre en som klatrer. Norges klatreforbund sine sertifiseringer gjelder ned til 13 år. På Klatreverket har vi et eget kort til de som er yngre.

Les mer om Topptaukort og Brattkort på sidene til Norges klatreforbund >

Topptaukort

Grafikk

Topptaukort er Norges klatreforbunds sertifikat for å sikre på topptau inne. Aldersgrense 13 år. Topptaukort gjelder på alle klatresentre i Norge som er tilknyttet ordningen.

Med Topptaukort kan du sikre på topptau på alle vegger på Klatreverket med følgende begrensning: Hvis du er under 16 år, skal klatreren også minst ha Topptaukort.

Hvis du har Topptaukort eller tilsvarende og er fylt 18 år, kan du ha ansvaret for en annen person som sikrer på topptau. Du har hele ansvaret. Du skal holde i tauet bak sikreren slik at klatreren ikke faller i bakken om sikreren slipper tauet.

Tilsvarende kort fra annet land med tilsvarende sikkerhetsnivå som i Norge gjelder på Klatreverket.

Kortet skal vises uoppfordret i resepsjonen når du kommer, og skal henge i selen når du sikrer.

Brattkort

Grafikk

Brattkort er Norges klatreforbunds sertifikat for å sikre på topptau og led inne. Aldersgrense 13 år. Brattkort gjelder på alle klatresentre i Norge som er tilknyttet ordningen.

Med Brattkort kan du sikre på topptau og led på alle vegger på Klatreverket med følgende begrensninger:

Hvis du er under 16 år og sikrer på topptau, skal klatreren minst ha Topptaukort eller tilsvarende.

Hvis du er under 16 år og sikrer på led, skal klatreren minst ha Brattkort eller tilsvarende.

Hvis du har Brattkort eller tilsvarende og er fylt 18 kan du ha ansvaret for en annen person som sikrer på topptau eller led. Du hele ansvaret. Du skal holde i tauet bak sikreren slik at klatreren ikke faller i bakken om sikreren slipper tauet.

Tilsvarende kort fra annet land med tilsvarende sikkerhetsnivå som i Norge gjelder på Klatreverket.

Kortet skal vises uoppfordret i resepsjonen når du kommer, og skal henge i selen når du sikrer.

Mini topptau- eller brattkort

Grafikk

Aldersgrense 13 år for å få  Topptaukort. Om du er yngre enn 13 år men allerede har lang erfaring som sikrer, kan du ta Minitopptaukort. Det er kun gyldig på Klatreverket sine sentere.

Kravet er at du har lang og grundig opplæring i sikring. Minst to instruktører godkjenner Topptauprøven uavhengig av hverandre.  Minitopptaukort gjelder kun på Klatreverket.

Med Topptaukort eller Mini-Topptaukort kan du sikre på topptau på alle vegger på Klatreverket med følgende begrensning: Hvis du er under 16 år, skal klatreren også minst ha Topptaukort eller Mini-Topptaukort.